A tökmag és a tökmagolaj a népi gyógyászatban, valamint az elmúlt évtizedekben mind a gasztronómiában, mind a szabadforgalmú gyógyhatású szerek listáján is világszerte elterjedt, jó terápiás hatása miatt kiterjedten használják. Az egyedi sajtolási módszerrel nyert olaj jellegzetes sötétzöld-sötétbarna színű, kellemes ízű. A tökmagolaj rendszeres fogyasztása segíti az egészség megőrzését, a gasztronómiai élmények nyújtása mellett alkalmas folyamatban lévő orvosi kezelés kiegészítésére, enyhébb esetekben önállóan is segíthet, mint például:
– természetes vitaminforrás a szervezet fokozott E- és A-vitamin szükséglete esetén, például hámhiányos állapotokban a bőr regenerálódásának meggyorsítására
– betegségek utáni lábadozás időszakában fizikai erőnlét javítására
– krónikus gyulladásos megbetegedésekben a tünetek enyhítésére, valamint a szervezet védekező képességének fokozására, például idült prosztatagyulladásnál, hólyaghurutnál
– az életkor előrehaladtával jelentkező érelmeszesedési folyamatok lassítására és az azt követő keringési zavarok tüneteinek enyhítésére, a koleszterinszint csökkentésére
A tökmagolaj nagyon gazdag ásványi anyagokban, különösen magnézium, kálium és kalcium tartalma magas, a szelén nyomelemet pedig komplex kötésben, a szervezet számára felvehető formában tartalmazza.
A tökmagolajat a házi patika kiegészítése mellett a stájer konyha ízvilágát felidézve elsősorban saláták önteteihez ajánljuk, de használatával könnyen elkészíthetünk különleges ételeket is, mint például a tökmagolajon sült sonkás tojás.
Pepo Papa kézműves termék, a sajtolás a hagyományos technológiára épül, száz évvel ezelőtt is ugyanezen az elven készítették a tökmagolajat. Vízzel és sóval átgyúrt darált tökmag masszával a meleg hatására ugyanaz történik, mint a tojással: a fehérje összeugrik. Itt is a fehérje összezsugorodik, feltárul az ola, mivel ezt nagyon lassan. Kíméletesen csináljuk,ezért másfél- két óra, amíg egy tétel elkészül.