admin

2013-09-27

0 hozzászólás

I.e. 2737-ben Shen Nung kínai császár éppen a kertjében sétálgatott kezében egy csésze forró vízzel. Egy hirtelen szellõ egy vadon növõ teacserje leveleit fújta a csészébe. A császár figyelmes lett a kellemes illatra, megkóstolta, és meglepve tapasztalta, hogy felfrissült az italtól. A legenda szerint így fedezték fel a teacserjét és a tea készítését.
A teanövényt elõször a portugál és holland kereskedõflotta hozta a XVI. században Európába. Franciaország, Németország, Portugália, Hollandia és Olaszország akkoriban már elkezdett teát importálni, de ezekben az országokban egészen a XVII. századig a kávé volt a legkedveltebb ital.A tea élvezete Európában sehol máshol nem része annyira a hétköznapoknak, mint Angliában. Mégis, Anglia az egy fõre jutó éves 3,2 kg-os teafogyasztásával csak a hetedik az európai ranglistán. Az írek az elsõk. 1998-as adatok szerint a világ elsõ teafogyasztója Paraguay, ahol fejenként 11,7 kg fogy évente. Ez nagyjából fejenként napi 15 csészének felel meg.

Fekete tea

A zöld és a fekete tea a feldolgozás módja miatt különbözik. A fekete esetében a leveleket összesajtolják, erjesztik és oxidálják. Az eljárás folyamán a tea csersavtartalma körülbelül 10 százalékkal csökken.

Zöld tea

Több száz évvel ezelőtt Kínában egy buddhista szerzetes fedezte fel először a zöld tea frissítő erejét. Amit akkor még nem tudhatott, mindez a koffein mellett a benne rejlő igen magas C-vitamin tartalomnak is köszönhető, hiszen levelei nem oxidálódnak, csak elfonnyadnak, így minden értékes tápanyagot megőriznek.

Roiboos tea

A vörös bokor egy dél-afrikai fűféle. (Magyarországon találkozhatunk még külföldi neveivel is, úgymint Roobois, Rotbusch, Redbush.)
A vörös bokor főzete a könnyű fekete teához hasonló, tiszta lágy ízű. Kereskedelmi forgalomban natúr és ízesített változatai ismertek.
Fontos élettani hatásaként említendő, hogy e fűféle ültetvényei nem vegyszerezettek, ásványi anyagokban, nyomelemekben gazdagok. Nagyon egészséges, mert antiallergén, az immunrendszert erősíti és megköti a szabad gyököket.
Koffeinmentes, ezért gyermekek, terhes anyák és koffein érzékenyek is fogyaszthatják. Kellemes esti italként is fogyasztható, mert alvászavarokat nem okoz.