admin

2013-09-27

0 hozzászólás

A kávét a Kelet-Afrikában, Közép- és Dél-Amerikában, a Karib-szigeteken és Új-Guineában termelt Coffea arabica és a Nyugat-Afrikából vagy Indonéziából származó Coffea robusta magjából, a babkávéból készítik pörköléssel. A Coffea arabica íze erõsebb, de pörköléssel és keverékekkel változtatnak rajta. A Coffea robusta jobban alkalmazkodik a meleg, nedves éghajlathoz, és kevésbé támadják mega kártevők.

Az arabica a legrégebben ismert faj. A kávé növény származási helye a mai Etiópia területe. Az arabica kávéfajták rendkívül igényesek a termesztés környezeto tényezőivel szemben. A talaj minősége , az átlaghőmérséklet és hőingadozás, a csapadékmennyiség és a páratartalom mind-mind befolyásolja a kávé minőségét. Kevéssé ellenálló a különböző kártevőkkel, betegségekkel szemben. Az évszázados nemesítő munka eredményeképpen, ezen fajták rendelkeznek a legkiemelkedőbb érzékszervi értékekkel. Koffeintartalmuk nem túl magas.

Coffea canephora vagy ismerteb nevén a robuszta kávé. Ez az elnevezés utal a növény ellenálló képességére és a robuszta tartalmú kávéital markáns ízvilágára. Az 1800-as évek végén , a Nílus expedícióban részt vevők fedezték fel a jóval nagyobb tűrőképességű robuszta kávéfajt az Egyenlítő mentén. Mindaddig a kávét az arabika kávéfaj jelentette. Inentől megkezdődött a verseny az ellenállóbb, nagyobb hozamú és koffeintartalmú robuszta és a sokkal magasabb érzékszervi minőségű arabika között. A versenyben máig a fogyasztó országok ízlésvilága a meghatározó. Van aki a 100% arabika keverékre, van aki az arabika-robuszta keverékre esküszik.

Főbb kávéitalok

-Ristretto
Espresso, a szokottnál kevesebb, 20ml vízzel.

-Espresso
Eredetileg csupán a kávékészítés módját jelentette Olaszországban. Az így készített kávéitalt egyszerűen caffé-nak nevezték és izlés szerint kérték rövidebben (ristretto) vagy hosszabban (lungo). Az így készült italt espresso-ként ismerte meg a világ. Eszpresszó technológiával készített, 25 ml ürtartalmú, sűrű, tartalmas ital.

-Doppio
Két espresso egy csészében

-Lungo
Espresso, a szokottnál több, 30ml vízzel.

-Americano
Espresso forró víz hozzáadásával. Az eredmény a filteres kávéhoz hasonló könnyed, teaszerű ital. Mennyisége 80 ml-től 2 dl-ig terjed.

-Caffe latte
A tejes kávé olasz neve. Az ital tetején van kevés tejhab.

-Latte macchiato
Egy espresso nagyon sok (2-3 dl) meleg tejjel, a tetején tejhabbal. A macchiato fordított változata, itt a fekete kávé kevés a tejhez képest, alig színezve meg azt.

-Capuccino
A krémes espresso és a habosított tej tökéletes elegye. Űrtartalma: 1,8-2,2 dl.

Érdekességek a Cappuccinóról
A cappuccinót szinte a világ minden táján fogyasztják, de hazája Olaszország, ahol elkészítését és tálalását tökélyre fejlesztették. Magyarországon is kedvelik ezt az ízletes kávéitalt, amely nevét arról kapta, hogy színe hasonlít a kapucinus barátok csuhájának színéhez.
Az Olaszországba látogató turisták általában figyelmen kívül hagyják, többségük pedig nem is ismeri a cappuccino fogyasztásának szabályait. Pedig a presszókávé, tetején a kis „tejsipkával” ugyanúgy hozzátartozik Itáliához, mint a Colosseum vagy a pizza. Alig néhányan tudják csak: az olaszok számára a cappuccino valójában nem ital, hanem táplálék. Csak reggel isszák délelőtt 11 óráig.