admin

2013-07-03

0 hozzászólás

A Dobos torta története. A Dobos torta mint lehetséges Hungaricum.

A dobos torta megalkotója Dobos C. József (1847-1924), híres pesti gasztronómus volt. Amikor 1885-ben elkészítette a róla elnevezett édességet, célja az volt, hogy olyan tortát készítsen, amely a kor kissé elmaradott hűtési technikái mellett is hosszú ideig fogyasztható és élvezhető marad.
A tortát először 1885-ben, az első Budapesti Országos Általános Kiállításon mutatta be a nagyközönségnek. első kóstolói között ott volt Erzsébet királyné és Ferenc József is. A dobostorta ekkor kezdte meg világhódító útját. Más volt, mint az addig megszokott torták, kitűnt közülük egyszerű eleganciájával, hiszen akkoriban az emeletes felcicomázott torták voltak a megszokottak. Másik titka a vajkrém volt, amelyet akkoriban még nem ismertek – a torták főzött krémekkel, tejszínhabbal készültek. Mind a csokoládé vajkrém, mind a tészta masszája Dobos C. József találmánya volt. A hagyomány szerint az édes vajkrémre a vajat köpülő fiú tévedése vezetett rá, aki só helyett cukrot tett a köpülő edénybe. A cukrászmester az “elrontott” vajból alkotta meg híres művét.